Dlaczego uwielbiamy lemoniadę? Bo nic nie orzeźwia lepiej w upalne dni niż woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Ale lemoniada może mieć naprawdę wiele wariantów, dlatego nigdy nam się nie znudzi. Zobaczcie nasze propozycje:

  1. Lemoniada cytrynowa
  2. Lemoniada arbuzowa
  3. Lemoniada melonowa
  4. Lemoniada truskawkowa
  5. Lemoniada z sokiem z kwiatów czarnego bzu
Lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa


Oczywiście w naszym zestawieniu nie może zabraknąć klasycznej lemoniady cytrynowej! Najbardziej orzeźwiająca, może być wzbogacona również o inne cytrusy, np. pomarańczę lub limonkę.

Lemoniada cytrynowa – przepis:

  • 4 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • liście świeżej mięty
  • 1 litr zimnej wody
  • kostki lodu

Lemoniada cytrynowa – przygotowanie:

  1. Cukier wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, aby się całkowicie rozpuścił.
  2. Z cytrusów ukrój kilka plasterków, które będą ładnie wyglądać w dzbanku.
  3. Z reszty owoców wyciśnij sok.
  4. Sok, plasterki owoców i liście mięty wrzuć do dzbanka. Całość zalej zimną wodą i dodaj kostki lodu.
  5. Całość mieszamy, wstawiamy do lodówki i mocno schładzamy.

Lemoniada cytrynowa – porada:

Aby wzbogacić smak lemoniady, dodaj świeże liście ziół. Idealnie sprawdzą się nie tylko mięta, ale także melisa, bazylia i rozmaryn. Możesz również dodać przyprawy, takie jak kardamon czy korzeń imbiru.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Równie orzeźwiająca jak cytrynowa siostra, ale bardziej słodka i kojarząca się z pełnią lata.

Lemoniada arbuzowa – przepis:

  • 2 cytryny
  • ½ arbuza
  • 4 łyżki cukru
  • gałązki świeżej mięty
  • 1 litr wody
  • kostki lodu


Lemoniada arbuzowa – przygotowanie:

  1. Arbuza obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na kostkę.
  2. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryn, cukier i zmiksuj blenderem.
  3. Masę przecedź przez sito, aby pozbyć się grudek. Otrzymaną masę możesz dodatkowo zblendować z lodem.
  4. Dodaj wodę. Podawaj z plasterkami cytryny i listkami mięty.

Lemoniada arbuzowa – porada:

Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu, stewii, miodu czy syropu klonowego. Możesz też użyć wody gazowanej, aby lemoniada arbuzowa była lekko musująca.

Lemoniada melonowa


Dla tych, którym znudził się smak arbuza, przedstawiamy lemoniadę melonową z nutą limonki.


Lemoniada melonowa – przepis:

  • 1 melon
  • 2 limonki
  • świeża mięta
  • 1,5 l zimnej wody
  • kostki lodu


Lemoniada melonowa – przygotowanie:

  1. Melona obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na kostkę.
  2. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonek i zmiksuj blenderem.
  3. Dodaj wodę i lód. Podawaj z listkami mięty.

Lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to obowiązkowa pozycja w naszej spiżarni. Przygotowujemy go późną wiosną z kwitnących kwiatów czarnego bzu. Gdy już mamy sok, to aby przygotować lemoniadę z syropu z kwiatów czarnego wystarczy dodać zimną wodę oraz plasterki cytryny do dekoracji i gotowe. Jeśli robicie napój w czasie kwitnienia bzu można do niego dodać świeże kwiaty bzu.

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa


Czy może być bardziej letni smak niż lemoniada o smaku truskawek? Przekonajcie się sami!

Lemoniada truskawkowa – przepis:

  • ½ kg truskawek (mogą być również mrożone)
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki cukru
  • kostki lodu
  • świeża mięta

Lemoniada truskawkowa – przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i usuń szypułki.
  2. Zmiksuj truskawki z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.
  3. Dodaj wodę i podawaj z kostkami lodu.

To tylko niektóre z naszych propozycji na piknik czy inne firmowe spotkania w plenerze. Możecie być pewni, że będzie orzeźwiająco!

Podobne wpisy