Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie niesamowite smaki kryją się w grillowanych owocach? Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tego spróbować, to teraz jest idealny moment, by zacząć swoją przygodę z grillowanymi owocami!
Banany z grilla
Zacznijmy od bananów – te popularne owoce są dostępne przez cały rok, ale dopiero na grillu odkrywają swój prawdziwy potencjał. Możemy je grillować w skórce, przekrojone na pół. Jeśli chcemy, by były jeszcze słodsze, możemy polać je miodem. Jednak najlepsze połączenie to ciepłe, kremowe banany pod topniejącymi kostkami czekolady. To połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Ananas z grilla
Świeży ananas wystarczy pokroić w plastry i można grillować. Jest doskonałym uzupełnieniem zarówno słodkich deserów, jak i wytrawnych potraw. Odnajdzie się w każdym towarzystwie 🙂
Brzoskwinie z grilla
Podobnie jak morele, nektarynki czy śliwki, brzoskwinie to wdzięczne owoce na grill. Wystarczy je przekroić na pół, usunąć pestki, skropić oliwą i grillować. Te soczyste owoce możemy podawać z jogurtem wzbogaconym miodem oraz ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek lub świeża mięta jako dodatek.
Grillowane jabłka i gruszki
Przed grillowaniem jabłka i gruszki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i grillujemy. Do środka można włożyć farsz pełen pyszności. Polecamy farsz z lekko kwaśnej żurawiny do jabłek, a gruszki uwielbiamy w towarzystwie orzechów.
Owoce z grilla to ciekawa propozycja na letnie spotkania w plenerze. Odkryj je z nami i zaproś nas na swoje wydarzenie firmowe. Wiosenny piknik firmowy, a może integracja w plenerze zakończona wspólnym posiłkiem – poznaj nasze pozostałe propozycje na wegetariańskiego grilla.