Okres przygotowań do Świąt Wielkanocnych to nie tylko czas wracania do tradycyjnych receptur, ale także okazja do eksperymentowania z nowymi przepisami, które odzwierciedlają zmiany w naszych nawykach żywieniowych. Choć wiele tradycyjnych potraw wielkanocnych zawiera
mięso, nasza zespół pokazuje, że wegetariańskie święta mogą być bezmięsne a przy tym równie uroczyste i pełne smaku.

Wielkanocne śniadanie dla wegetarian i wegan

Żurek i inne zupy na Wielkanoc

Wielkanocny stół nie byłby kompletny bez tradycyjnego żurku. Do jego przygotowania wystarczy bulion warzywny i zakwas. W wersji wegańskiej żurek będzie bez jajka i kiełbasy, ale wcale nic nie straci ze smaku i aromacie. Zamiast jajka i kiełbasy proponujemy dodać aromatyczne wędzone tofu. Najlepszym wyborem będzie tofu o twardej strukturze, które doskonale komponuje się z bogatym smakiem tradycyjnego żurku.

Nie zawsze musimy podążać za tradycyjnymi potrawami. Na wielkanocne śniadanie doskonale sprawdzą się też zupy kremy np. z białych warzyw, podawane z aromatycznymi oliwami i chrupiącymi dodatkami takim jak blanszowane płatki migdałowe czy złociste nasiona słonecznika. A jeśli masz ochotę na zupę posypaną chrupiącymi czipsami a’la boczek – to też umiemy to zrobić w wersji wegetariańskiej.

Pasta jajeczna bez jajek


Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to nie tylko ulubiony wielkanocny przepis, ale dla wielu z nas przepis zwiastujący nadejście wiosny. Świeży szczypiorek rozpoczyna sezon na nowalijki.
Również ten przepis ma swoja wegańską alternatywę. Składniki na wegańską pastę bezjajeczną to: tofu, majonez wegański, czarna sól, kurkuma, odrobina musztardy oraz szczypiorek. Kluczowym elementem tego przepisu jest czarna sól. To indyjska przyprawa, nieodłączny składnik wielu dań wegańskich, który nadaje smak przypominający gotowane jajko. Jej charakterystyczny aromat zawdzięcza zawartości siarczanu sodu, siarczku żelaza oraz siarkowodoru. Kala namak powstaje w wyniku prażenia różowej soli himalajskiej z dodatkiem węgla drzewnego, co nadaje jej specyficzny smak. Mimo mylącej nazwy, czarna sól najczęściej jest w odcieniu różowym, a nie czarnym.

Wielkanoc dla wegetarian i wegan

Wegetariańskie i wegańskie ciasta wielkanocne


Na wielkanocnym stole, jeśli chodzi o słodkości, królują mazurki i pacha. Nasz wielkanocny numer jeden to Pascha z nerkowców i kaszy jaglanej. To wyjątkowa propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnych smaków w tradycyjnych wielkanocnych wypiekach. Podstawą wegańskiej paschy są orzechy nerkowca. Po kilkugodzinnym namoczeniu pozwalają uzyskać delikatną orzechową masę, która stanowi bazę naszego ciasta. Wielkanocna pascha to nie tylko smak, ale także bogactwo bakalii. Dodając ulubione składniki, można stworzyć wyjątkowy deser, który zachwyci. Gotowe ciasto można udekorować suszonymi płatkami jadalnych kwiatów lub uroczymi bratkami, dodając mu nie tylko smakowity wygląd, ale także nutę świątecznej elegancji. Zobacz jakie kwiaty nadają się do dekoracji.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich mazurków. W naszej kuchni stosujemy różnorodne metody, aby z powodzeniem radzić sobie bez jajek (o czym więcej można przeczytać w naszym wpisie Poznaj zamienniki jajek). Nasze mazurki wegańskie w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Uwielbiamy kiedy możemy się wykazać naszymi zdolnościami dekoratorskimi ale nigdy nie zapominamy o tym bym zaskakiwać smakiem i nieoczywistym połączeniami. Obok tradycyjnych mazurków z masą kajmakową czy czekoladową w naszej ofercie znajdziecie też mazurek kokosowy, limonkowy oraz różany.

Cieszymy się, że możemy tworzyć nowe tradycje i świętować różnorodnie z otwartością na nowe smaki. Życzymy smacznego i radosnego Wielkanocnego świętowania!

Podobne wpisy