Istnieje wiele zamienników jajek, które można wykorzystać w kuchni, zarówno w przypadku diety wegańskiej, jak i w przypadku alergii na jaja lub ograniczeń dietetycznych. Oto kilka popularnych zamienników jajek w kuchni.
Puree z bananów
W przypadku wypieków, puree z bananów jest doskonałym zamiennikiem jajek. Pół dojrzałego banana zastępuje jedno jajko. Działa zwłaszcza dobrze w ciastach i muffinach, nadając im wilgotność i słodki smak.
Puree z dyni
Podobnie jak puree z bananów, może zastąpić jajka w wypiekach. Jedno czwarte szklanki puree z dyni to zamiennik jednego jajka. Dodatkowo nadaje potrawie piękny kolor i smak dyni.
Tofu
Miękkie tofu można zmiksować i wykorzystać jako zamiennik jajek w potrawach, takich jak omlety wegańskie czy naleśniki. Jedna czwarta szklanki zmiksowanego tofu zastępuje jedno jajko. Klasyczne danie wegańskie z tofu to tofucznica.
Zmielone siemię lniane
Zmielone i wymieszane z wodą, tworzy galaretowatą masę, która przypomina białko jajka. Jedna łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko.
Zmielone chia
Podobnie jak siemię lniane, zmielone nasiona chia można zmieszać z wodą, tworząc galaretowatą masę. Jedna łyżka zmielonych nasion chia wymieszanych z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko.
Jogurt roślinny
Jogurt sojowy czy jogurt migdałowy, może być używany jako zamiennik jajek w przepisach na ciasta i muffiny. Jedna czwarta szklanki jogurtu roślinnego to zamiennik jednego jajka.
Soda oczyszczona i ocet
W wyniku reakcji chemicznej soda oczyszczoną dodana do octu lub soku cytrynowego, zacznie się mocno pienić tworząc piankę, która mozna zastąpić jajka w niektórych przepisach na ciasta.
Aquafaba
To woda która powstaje w wyniku gotowania roślin strączkowych. Jest to produkt uboczny. Weganie odkryli, że długo gotowana woda, którą otrzymujemy w wyniku gotowania ziaren cieciorki, da się ubić podobnie jak białka jajek i można z niej przygotować np. bezę. Białka obecne w aquafabie i skrobia oraz białko jajka mają zbliżoną strukturę chemiczną.
Mąka ziemniaczana
To kolejny produkt, który pomoże nam zastąpić jajka. Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej zastępują jedno jajko. Ten składnik doskonale sprawdza się w zagęszczaniu potraw, nie zmieniając smaku ani zapachu dań, takich jak sosy czy desery.
Awokado
Dojrzałe awokado to kolejna doskonała opcja zastępująca jedno jajko, a jednocześnie dostarczająca organizmowi wartości odżywczych. Ten zielony owoc obfituje w witaminy, takie jak B, C, beta-karoten, E i K, a także składniki mineralne, m.in. magnez, cynk, potas, miedź i mangan. Awokado to także źródło błonnika pokarmowego, fitosteroli i antyoksydantów, które przynoszą korzyści zdrowotne.
Gotowe zamienniki jajek
Na rynku dostępne są gotowe produkty do kupienia w sklepie, takie jak proszki do pieczenia bez jajek lub zamienniki jajek w płynie, które można stosować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Czarna sól himalajska – Kala Namak
Jajka to nie tylko faktura, ale też jajeczny smak. Czarna sól himalajska, zwana także Kala Namak, to idealna przyprawa, która pomoże nam odtworzyć smak jajek w potrawach. Ta indyjska przyprawa zawiera sól oraz siarkowe związki, które nadają jej charakterystyczny aromat i smak — właśnie taki, jaki kojarzymy z jajkami!
Kurkuma
A jeśli potrzeba przywołać żółty, jajeczny kolor warto sięgnąć po kurkumę. Ta przyprawa o intensywnym, złotym kolorze jest doskonała do nadania roślinnym potrawom wyrazistego żółtego koloru, nie zmieniając przy tym znacząco smaku. Kurkuma doskonale sprawdzi się w przyrządzaniu roślinnych omletów, tofucznicy oraz pasty „bezjajecznej”.
Wybór zamienników jajek zależy od rodzaju dania, które przygotowujesz, oraz od własnych preferencji smakowych. Warto eksperymentować i dostosowywać zamienniki do swoich potrzeb dietetycznych i gustu, aby cieszyć się smacznymi i wegańskimi potrawami.