Warzywa są podstawą kuchni wegetariańskiej, zatem nic dziwnego, że również na naszym grillu są numerem jeden. Zatem zaczynamy przegląd warzywnych specjałów z rusztu.
Jakie warzywa nadają się na grilla
Na grillu można przyrządzać wiele różnych warzyw, które nabierają wyjątkowego dymnego smaku i aromatu podczas grillowania. Oto kilka przykładów popularnych warzyw idealnych do grillowania:
Warzywa na grilla wystarczy polać oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami np. mieszanką ziół prowansalskich lub słodką papryką.
Idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw będą wszelkiego rodzaju dipy np. śródziemnomorski dip z suszonych pomidorów czy grecki sos tzatziki.
Warzywne szaszłyki z grilla
Jak wege grill, to nie może zabrakną wege szaszłyków. To co się znajdzie na długich drewnianych patyczkach do szaszłyków zależy tak naprawdę od naszej fantazji.
W warzywach szaszłykach nie może zabraknąć chrupiącej cukinii, aromatycznych pieczarek, ostrej cebulki oraz słodkiej papryki. Warzywne szaszłyki można też wzbogacić zamiennikami mięsa i wykorzystać do ich przygotowania tempeh, tofu lub seitana. Używając roślinnych zamienników mięsa, przygotuj do nich marynatę, aby były jeszcze smaczniejsze.Tempeh zamarynuj w sosie sojowym z odrobiną octu balsamicznego.
Ciekawą propozycją jest również dodanie do warzywnych szaszłyków sera halloumi. Ser ten charakteryzuje się orzechowym smakiem i twardą, chrupiącą konsystencją, dzięki czemu idealnie nadaje się do grillowania.
Jeśli jesteście ciekawi, co jeszcze można wrzucić na wegetariański ruszt, zajrzyjcie do naszego wpisu o owocach z grilla.
Bez wątpienia, grillowanie towarzyszy nam podczas wielu spotkań rodzinnych i przyjęć z przyjaciółmi, tworząc niezapomniane chwile pełne śmiechu, rozmów i pysznego jedzenia. Z nami możesz cieszyć się wegetariańskim grillem również na plenerowych wydarzeniach firmowych czy piknikach.
Zapraszamy na wege grilla na najwyższym poziomie 😉