Warzywa są podstawą kuchni wegetariańskiej, zatem nic dziwnego, że również na naszym grillu są numerem jeden. Zatem zaczynamy przegląd warzywnych specjałów z rusztu.

Wege grill

Jakie warzywa nadają się na grilla

Na grillu można przyrządzać wiele różnych warzyw, które nabierają wyjątkowego dymnego smaku i aromatu podczas grillowania. Oto kilka przykładów popularnych warzyw idealnych do grillowania:

  • Bakłażan z grilla – bakłażany są doskonałe na grillu, ponieważ są miękkie i szybko nabierają grillowego aromatu.
  • Cukinia z grilla – cukinie grillowane są delikatne i soczyste, nadają się świetnie do przyrządzenia zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do sałatek czy dań głównych.
  • Papryka z grilla – grillowane papryki są słodkie, soczyste i aromatyczne. Mogą być podawane jako dodatek do sałatek, kanapek czy makaronów, albo jako samodzielna przekąska.
  • Pieczarki z grilla – pieczarki grillowane mają intensywny smak i aromat, który nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Pieczarki będą też odpowiednie do nadziewania.
  • Bataty z grilla  – bataty to słodkie ziemniaki, które charakteryzują się pięknym pomarańczowym kolorem. 

Warzywa na grilla wystarczy polać oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami np. mieszanką ziół prowansalskich lub słodką papryką.

Idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw będą wszelkiego rodzaju dipy np. śródziemnomorski dip z suszonych pomidorów czy grecki sos tzatziki.

Wegetariański grill

Warzywne szaszłyki z grilla

Jak wege grill, to nie może zabrakną wege szaszłyków. To co się znajdzie na długich drewnianych patyczkach do szaszłyków zależy tak naprawdę od naszej fantazji.

W warzywach szaszłykach nie może zabraknąć chrupiącej cukinii, aromatycznych pieczarek, ostrej cebulki oraz słodkiej papryki. Warzywne szaszłyki można też wzbogacić zamiennikami mięsa i wykorzystać do ich przygotowania tempeh, tofu lub seitana. Używając roślinnych zamienników mięsa, przygotuj do nich marynatę, aby były jeszcze smaczniejsze.Tempeh zamarynuj w sosie sojowym z odrobiną octu balsamicznego.

Ciekawą propozycją jest również dodanie do warzywnych szaszłyków sera halloumi. Ser ten charakteryzuje się orzechowym smakiem i twardą, chrupiącą konsystencją, dzięki czemu idealnie nadaje się do grillowania.

Jeśli jesteście ciekawi, co jeszcze można wrzucić na wegetariański ruszt, zajrzyjcie do naszego wpisu o owocach z grilla.

Bez wątpienia, grillowanie towarzyszy nam podczas wielu spotkań rodzinnych i przyjęć z przyjaciółmi, tworząc niezapomniane chwile pełne śmiechu, rozmów i pysznego jedzenia. Z nami możesz cieszyć się wegetariańskim grillem również na plenerowych wydarzeniach firmowych czy piknikach.

Zapraszamy na wege grilla na najwyższym poziomie 😉

Podobne wpisy