Wegetariańskie menu na świąteczne spotkanie firmowe, czy to jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Nasz catering specjalizuję się w kuchni wegetariańskiej i dajemy gwarancję, że będą równie smaczne jak tradycyjne potrawy.

W  tym artykule przybliży Wam nasze świąteczne hity, bez których nie ma świąt i których nie może zabraknąć również na Waszych świątecznych spotkaniach filmowych.

Wegetariańska wigilia firmowa

Oto nasze propozycje wegetariańskich potraw na firmową wigilię.

Zupa grzybowa

To danie bez którego nie wyobrażamy sobie świąt. Pyszna aromatyczna grzybowa z ręcznie robionymi łazankami, nada świątecznego blasku każdemu firmowemu spotkaniu świątecznemu.

Barszcz świąteczny

Barszcz czerwony to najpopularniejsza zupa w świątecznym menu obok zupy grzybowej. Przygotowany na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych. Można go podawać z różnymi dodatkami:

  • Barszcz świąteczny z uszkami,
  • Barszcz świąteczny z pasztecikami,
  • Barszcz świąteczny z krokietami.

Nowe smaki tradycyjnych pierogów

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to kulinarne pozycja obowiązkowa, a nasza propozycja to prawdziwy festiwal smaków! Oprócz klasycznych pierogów z kapustą i grzybami proponujemy nowe doznania – pierogi nadziewane aromatyczną kaszą gryczaną, czy też pełne słodyczy, wegańskie pierogi z bakaliami i tofu podawane z prażonymi migdałami. Szczególnie do świątecznego klimatu polecamy pierogi fasolą i grzybami.

Wegetariańskie śledzie

Śledzie z boczniaków, podobnie jak klasyczne śledzie można przygotować na kilkanaście sposobów. Sekretem zmiany grzybów w ryby jest dodanie glonów wakame oraz sosu sojowego.

Boczniki a’la śledzie na różne sposoby:

  • boczniaki z żurawiną,
  • boczniaki z cebulą,
  • boczniaki korzenne,
  • boczniaki na ostro,
  • boczniaki ze śliwkami.

Wegetariańskie pasztety na świątecznym stole

Na świątecznym stole nie może zabraknąć wegetariańskich pasztetów.

Proponujemy:

  • Pasztet z selera i warzyw korzeniowych – bazą tego pasztetu są zdrowotne warzywa korzeniowe, takie jak seler i marchewka. Od dawna przyciągają one uwagę koneserów zdrowego odżywiania.
  • Pasztet z kaszy i warzyw – to kompozycja, gdzie warzywa w doborowym towarzystwie kaszy jaglanej nadają potrawie niezwykłego smaku. Kasza jaglana, skarbnica wartości odżywczych, dodaje lekkości i walorów zdrowotnych.
  • Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek – soczewica i pieczarki tworzą sycący duet w tym pasztecie. Grzyby to kluczowy element świątecznego menu, nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.
Wegetariańska wigilia firmowa

Wegański bigos z boczniakami i wędzonymi śliwkami

Nasz wegański bigos to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy, pełna aromatu i wyjątkowego smaku. Obok kluczowych składników, takich jak kiszona kapusta i cebula, dodajemy wędzone śliwki, które nadają dymny aromat oraz delikatną nutę słodyczy. Aby wzbogacić smak, do bigosu dodajemy boczniaki. To wyjątkowe połączenie sprawia, że nasz wegański bigos z boczniakami staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu.

Ryba po grecku bez ryby

Jeśli nurtuje Cię pytanie, czy tradycyjna wigilia bez ryby jest możliwa, rozwiejemy Twoje wątpliwości.

W naszym wydaniu, ryba po grecku bez ryby to kotlety sojowe gotowane w aromatycznym wywarze z warzyw. Tajemnicą ich rybnego smaku są glony nori, nadające potrawie rybną nutę. Nasza wege ryba smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, otulona delikatną pierzynką z warzyw korzeniowych.

Seleryba – wegetariański karp

Jak zaczarować seler, by stał się rybą? To proste! Owinąć seler w wodorosty nori, a gotowe. Nasza seleryba to nie tylko oryginalne, ale i smaczne rozwiązanie na wigilijny stół, które wprowadzi nowoczesne smaki do tradycyjnych potraw.

Sałatka jarzynowa

Bez niej nie ma świąt ani żądnej imprezy rodzinnej. Na szczęście nie trzeba z niej eliminować mięsa, bo od zawsze była wegetariańska. Mamy w naszej ofercie jeszcze kilka świątecznych sałatek, które na pewno wzbogacą Twój stół.

Wegańska strucla makowa


Wegańska strucla makowa to roślinna interpretacja klasycznej świątecznej drożdżowej strucli z nadzieniem z maku. Zamiast tradycyjnego mleka krowiego, używamy ulubionego roślinnego mleka migdałowego. Skórka pomarańczowa, rodzynki oraz migdały wzbogacają masę makową, tworząc tradycyjną recepturę świąteczną. Ciesz się smakiem wegetariańskich świąt pełnych tradycyjnych potraw.

Pierniczki


Na świątecznym stole nie może zabraknąć gwiazdeczek i serduszek z pierniczków! Wiem jak przygotować te ciasteczka w zgodnie z dietą wegetariańską, tak by nie straciły nic ze swojej magii.

Sernik wegański z cytrynową nutą

Nasze ciasto z orzechów nerkowca to niezwykłe połączenie kremowej konsystencji z cytrynową nutą. Sekretem naszego mistrzowskiego wege sernika, są starannie przygotowany orzech nerkowca. To właśnie ta subtelna cytrynowa nuta nadaje naszemu wegańskiemu sernikowi niepowtarzalny charakter. Zanurz się w świecie smakowej ekstazy!

Inspirujemy się tradycją, a Ty ciesz się smakiem.

Podobne wpisy