Rzodkiewka, chrupiąca i lekko pikantna w smaku, ma długą historię.  Podobno była przekąską, którą zajadali się faraonowie.  To warzywo niskokaloryczne, które może być samodzielną przekąską, dodatkiem do różnorodnych potraw lub piękną dekoracją. 

Rzodkiewka

Rzodkiewka – pierwsza z nowalijek

Rzodkiewka to królowa wiosny, jedno z pierwszych warzyw dostępnych po zimie. Najpopularniejszą odmianą jest ta różowa, ale istnieje wiele innych odmian, różniących się kolorem i smakiem

  • czerwona
  • zielona
  • żółta
  • biała
  • fioletowa
  • czarna.

Bez względu na wybór, najlepiej smakują świeże, zaraz po zerwaniu. Jak przechowywać rzodkiewkę dowiesz się z naszego wpisu o nowalijkach.

Rzodkiewka może być doskonałym dodatkiem do różnych dań, ale także stanowi wspaniałą samodzielną przekąskę. Co więcej, możesz się nią zajadać między posiłkami bez wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera jedynie 14 kcal na 100g! Może złagodzić jej pikantny smak łącząc ją z jogurtem.

Nasz pomysł na rzodkiewkę to odpowiedź na twarożek z rzodkiewką. My proponujemy twarożek z tofu z rzodkiewką. Ta aromatyczna pasta może mieć wiele wariantów z zależności od tego jakich użyjemy do niej dodatków. Można do niej dodać szczypiorek, świeżego ogórka a może wolisz chrzan lub ulubione zioła. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.

Rzodkiewka na ciepło 

Niewiele osób wie, że rzodkiewkę można także podawać na ciepło np. gotowaną lub pieczoną czy grillowaną. Naszym faworytem są grillowane rzodkiewki z ziołowym sosem.

Sekretem tego dania jest aromatyczne pesto ze świeżych ziół – pietruszki, kolendry, oregano i aromatycznego czosnku.

Rzodkiewka zero waste

Pamiętaj, że również liście rzodkiewki są jadalne. Młode liście mogą stanowić świetne urozmaicenie kanapek czy sałatek, dodając im nie tylko koloru, ale także charakterystycznego, ostrzejszego smaku.

Z nami odkryjesz nowe sposoby na rzodkiewkę. Zaproś catering wegetariański na swoje wydarzenie firmowe.

Podobne wpisy