Kto z nas nie wrócił w dzieciństwie z wypraw do lasu z fioletową buzią i fioletowymi rękami? Te drobne, ciemnofioletowe owoce smakują nie tylko dzieciom. Dziś zajmiemy się pytaniem, które nurtuje niejednego zbieracza: dlaczego niektórzy mówią „borówki”, a inni „jagody”? Na koniec podzielimy się przepisami na pyszne jagodzianki, które przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Jagody leśne czy borówki leśne?

Na wstępie warto rozwikłać pewne zamieszanie związane z nazewnictwem. „Jagody” to określenie rodzaju owocu,, ale najczęściej odnosimy je do owoców borówki czarnej. W botanice stosuje się podział roślin ze względu na owoce, jakie wytwarzają:

  • owocostany – np. ananas, figi,
  • owoce zbiorowe – np. maliny, jeżyny,
  • owoce pojedyncze:
  • suche – np. fasola, mak,
  • mięsiste jagody – np. jagody borówki czarnej czy jagody porzeczki czerwonej. Ciekawostką jest, że punktu widzenia botaniki pomidor jest mięsistą jagodą.

Jagoda leśna, czyli borówka czernica

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus), zwana potocznie jagodą, czarną jagodą lub borówką czernicą, to niewielki krzew, który można spotkać w borach sosnowych i lasach liściastych. Kiedy zakwita wiosną, wabi swoimi kwiatami zapylacze. Jej owoce pojawiają się już w czerwcu i można je zbierać aż do końca września. Cechą charakterystyczną tych krzewów jest to, że na zimę gubi liście, a zazielenia się na wiosnę, tworząc piękne, soczyście zielone łany.

Charakterystyczną cechą owoców borówki czarnej jest intensywny fioletowy sok, który łatwo barwi skórę. Dzięki temu jagody zyskały popularność nie tylko w kuchni, ale także jako naturalny barwnik.

Borówka czarna to roślina o właściwościach leczniczych. Zawiera antocyjany, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Te substancje wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz poprawiają kondycję wzroku. Ponadto borówka czarna jest bogata w witaminę C i flawonoidy, które wspierają układ odpornościowy. Owoce borówki czarnej są chętnie wykorzystywane w kuchni, a także znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Inne gatunki jagód leśnych

Borówka brusznica, nazywana też borówką czerwoną (Vaccinium vitis-idaea), to roślina zimozielona o charakterystycznych czerwonych owocach. Ponieważ jest zielona już wczesną wiosną, w niektórych rejonach Polski jej zielone gałązki są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych. Owoce są wykorzystywane do przygotowania powideł i dżemów.

Borówka bagienna (Vaccinium uliginosum), zwana również pijanicą lub łochynią, rośnie w bagiennych rejonach i charakteryzuje się owocami, które mają białe wnętrze i nie brudzą tak intensywnie jak jagody borówki czarnej. Z powodu malejącej liczby stanowisk, zbiór tej rośliny jest mocno ograniczony.

Z kolei żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos) to roślina rosnąca na bagnach, której owoce, choć kwaśne, po odpowiednim przygotowaniu stają się pyszną przekąską. Żurawina ma długie, delikatne łodygi. Wiosną obsypuje się drobnymi różowymi kwiatuszkami. Owoce żurawiny są kwaśne, ale po zamrożeniu tracą swoją kwaskowatość. Żurawina jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, bogata w witaminy i antyoksydanty.

Wegetariańskie jagodzianki

Legendarne jagodzianki – poznaj nasz sposób na drożdżówki z jagodami

Nie ma lepszego sposobu na uczczenie sezonu jagodowego niż przygotowanie domowych jagodzianek. Te słodkie bułeczki z nadzieniem z borówek czarnych to nie tylko pyszna przekąska, ale także podróż sentymentalna do najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Nasza wersja jagodzianek jest wegańska, co oznacza, że ciasto drożdżowe nie zawiera jajek, a mleko krowie zastępujemy roślinnym.

Jagodowe rollsy – zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek proponujemy przygotować jagodowe rollsy, które są prostsze w przygotowaniu, a smakują równie wyśmienicie!

Można też pokusić się o pierogi z jagodami – kolejny klasyk, który nigdy nie zawodzi.

Jagodowe rollsy
Pomysły na dania z jagodami:
  • Knedle z jagodami – idealne na obiad lub deser.
  • Sernik z jagodami – doskonałe połączenie kremowego sera i kwaskowatych jagód.
  • Leśne smoothie – szybkie, zdrowe i sycące.
Pomysły na dania z żurawiną:
  • Konfitura z żurawiny z gruszka.
  • Pikantna żurawina – żurawina z jabłkami z dodatkiem pomarańczy, rumu, chilli i imbiru.
  • Świąteczna konfitura z żurawiny z pomarańczową nutą.

Las kryje w sobie wiele skarbów, a jagody vel borówki leśne, to jedne z najpopularniejszych i najchętniej zbieranych.

Niezależnie od tego, czy nazywasz je jagodami, czy borówkami, te małe owoce z pewnością zasługują na miejsce na Twoim stole, a jeśli masz ochotę na wyjątkowy catering wegetariański na Twoim wydarzeniu firmowym możesz liczyć na nasze jagodzianki 😉

Podobne wpisy