Okrągła żurawina o pięknym czerwonym kolorze, tak często kojarzona ze świętami Bożego Narodzenia, ma dużo właściwości zdrowotnych i jest wykorzystywana do produkcji wielu suplementów diety. Te małe, czerwone kuleczki to prawdziwa bomba składników odżywczych, co sprawia, że jest zaliczana do superfood. W tym artykule przyjrzymy się żurawinie.
Historia żurawiny – superfood z Nowego Świata
Żurawina jest owocem pochodzącym z Ameryki Północnej, znana była i spożywana przez rdzennych mieszkańców tego regionu, już przed przybyciem Europejczyków. To właśnie plemiona indiańskie jako pierwsze doceniły żurawinę i jej właściwości lecznicze. W XVII wieku żurawina trafiła do Europy, gdzie również zdobyła uznanie. Obecnie jest uprawiana na całym świecie.
Uprawiana jest głównie w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Holandii. Najsłynniejsze danie z żurawiną to amerykański indyk na Święto Dziękczynienia.
Żurawina – skarbnica antyoksydantów i witamin
Żurawina to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i cennych substancji odżywczych. Bez względu na formę, korzyści zdrowotne pozostają podobne.
100 g świeżej żurawiny zawiera:
Co czyni żurawinę superfood?
Żurawina jest bogata w różne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie i przeciwdziałają wielu chorobom. Oto kilka z nich:
Smaczna żurawina – oczywiste i niebanalne połączenia
Żurawina występuje w różnych formach:
- żurawina świeża – jest dostępna przeważnie w okresie jesiennym i zimowym. Ma intensywny, kwaśno-słodki smak. Często spożywa się ją na surowo lub jako dodatek do sałatek.
- żurawina suszona -to popularna przekąska o intensywnym smaku. Można ją jeść solo, w mieszankach orzechów, dodawać do musli, wypieków lub sałatek.
- sok z żurawiny – sok z żurawiny cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest często stosowany jako naturalny środek wspomagający układ moczowy.
- żurawina w postaci dżemu lub konfitury -dżem z żurawiny jest smacznym dodatkiem do pieczywa i naleśników, a także często używany jako dodatek do dań wytrawnych.
Oprócz tego żurawina może być ciekawym dodatkiem do wielu dań:
Żurawina to zatem nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale także naturalna apteczka. Dodaj ją do swojej diety, by budować odporność.