Okrągła żurawina o pięknym czerwonym kolorze, tak często kojarzona ze świętami Bożego Narodzenia, ma dużo właściwości zdrowotnych i jest wykorzystywana do produkcji wielu suplementów diety.  Te małe, czerwone kuleczki to prawdziwa bomba składników odżywczych, co sprawia, że jest zaliczana do superfood. W tym artykule przyjrzymy się żurawinie.

Historia żurawiny – superfood z Nowego Świata

Żurawina jest owocem pochodzącym z Ameryki Północnej, znana była i spożywana przez rdzennych mieszkańców tego regionu, już przed przybyciem Europejczyków. To właśnie plemiona indiańskie jako pierwsze doceniły żurawinę i jej właściwości lecznicze. W XVII wieku żurawina trafiła do Europy, gdzie również zdobyła uznanie. Obecnie jest uprawiana na całym świecie.

Uprawiana jest głównie w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Holandii.  Najsłynniejsze danie z żurawiną to amerykański indyk na Święto Dziękczynienia. 

Żurawina – skarbnica antyoksydantów i witamin

Żurawina to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i cennych substancji odżywczych. Bez względu na formę, korzyści zdrowotne pozostają podobne.

100 g świeżej żurawiny zawiera:

  • 46 kcal
  • 87% wody
  • 0,4 g białka
  • 12,2 g cukru
  • 4,6 g błonnika
  • 0,1 g tłuszczu

Co czyni żurawinę superfood?

Żurawina jest bogata w różne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie i przeciwdziałają wielu chorobom. Oto kilka z nich:

  • Witamina C- to prawdziwa tarcza dla naszego układu immunologicznego. Odpowiada za utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
  • Mangan – niezbędny do prawidłowego wzrostu i ma działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem.
  • Witamina E – posiada działanie przeciwnowotworowe i zapobiega starzeniu się organizmu, przeciwdziałając szkodliwemu wpływowi wolnych rodników. Pomaga również w zapobieganiu problemom z płodnością.
  • Witamina K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, co jest istotne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
  • Miedź – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, od regulacji przewodnictwa nerwowego do utrzymania elastyczności tkanek łącznych.
  • Fitoskładniki – te naturalne substancje zapobiegają infekcjom dróg moczowych, co jest szczególnie korzystne dla zdrowia układu moczowego.
  • Polifenole – zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie i wykazują właściwości antynowotworowe.

Smaczna żurawina – oczywiste i niebanalne połączenia

Żurawina występuje w różnych formach:

  • żurawina świeża – jest dostępna przeważnie w okresie jesiennym i zimowym. Ma intensywny, kwaśno-słodki smak. Często spożywa się ją na surowo lub jako dodatek do sałatek.
  • żurawina suszona -to popularna przekąska o intensywnym smaku. Można ją jeść solo, w mieszankach orzechów, dodawać do musli, wypieków lub sałatek.
  • sok z żurawiny – sok z żurawiny cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest często stosowany jako naturalny środek wspomagający układ moczowy.
  • żurawina w postaci dżemu lub konfitury -dżem z żurawiny jest smacznym dodatkiem do pieczywa i naleśników, a także często używany jako dodatek do dań wytrawnych.

Oprócz tego żurawina może być ciekawym dodatkiem do wielu dań:

  • żurawina w deserach – może być ciekawy dodatkiem do ciast i ciasteczek, suszoną można używać zamiennie zamiast rodzynek,
  • żurawina z owsianką i bakaliami,
  • żurawina jako dodatek do świątecznych dań np. śledzie z żurawiną czy wegańska wersja śledzi -boczniaki z żurawiną. Dodana do wegetariańskiego pasztetu nada mu świąteczny charakter.
  • żurawina jako dodatek do pieczonych owoców,
  • żurawina jako dodatek do serów.

Żurawina to zatem nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale także naturalna apteczka. Dodaj ją do swojej diety, by budować odporność.

Podobne wpisy