Czy jest coś lepszego niż proste, świeże jedzenie? Chrupiący świeży chleb ze szczypiorkiem lub rzodkiewką na wiosenne śniadanie. Wiosna to czas, kiedy warzywa powracają na stoły, a wybór staje się coraz bogatszy. Sezon warzywny rozpoczynają właśnie nowalijki.
Czym są nowalijki?
Nowalijki to nic innego jak pierwsze wiosenne warzywa. Zaliczają się do nich takie pyszności jak:
To właśnie one dają nam sygnał, że wiosna w pełni rozkwita.
Kiedy kupować nowalijki?
Pierwsze nowalijki, hodowane w szklarniach, zaczynają pojawiać się na straganach już w marcu i są dostępne do maja. Są one wyjątkowo cenne, gdyż po długiej zimie przynoszą świeży oddech natury. Nowalijki uprawiane w szklarniach charakteryzują się mniej intensywnym smakiem i aromatem niż te hodowane w gruncie. Ponadto, zawierają one mniejsze ilości witamin, przede wszystkim ze względu na ograniczoną dostępność do naturalnego światła słonecznego, szczególnie we wczesnym okresie wiosennym. Od maja do czerwca, możemy cieszyć się nowalijkami z gruntu, które charakteryzują się jeszcze intensywniejszym smakiem i zapachem.
Jak przechowywać nowalijki?
Oto najważniejsze wskazówki:
Przestrzegając tych prostych zasad, będziesz mógł cieszyć się świeżymi i chrupiącymi nowalijkami przez dłuższy czas, zachowując ich smak i wartości odżywcze na najwyższym poziomie.
W naszym cateringu wegetariańskim doskonale wiemy, co dobre dla Twojego podniebienia i zdrowia. Dlatego w naszych wiosennych propozycjach znajdziesz prawdziwy wysyp dań opartych na nowalijkach – od lekkich sałatek po sycące dania główne. Przekonaj się sam, jak mnóstwo smaku i świeżości może dodać do Twojego posiłku rzodkiewka, szczypiorek, czy młoda marchewka.