W dzisiejszych czasach coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską, a czasem nawet wegańską, poszukując zdrowszych i bardziej zrównoważonych opcji żywieniowych. Ciekawą propozycją kuchni wegetariańskiej są pasztety wegetariańskie – smaczne, odżywcze i pełne innowacyjnych połączeń smaków.
Poznaj kilka z naszych wyjątkowych propozycji na pasztety, które pozytywnie zaskoczą Twoich gości. Zapraszam do świata smaków, gdzie tradycyjny pasztet otrzymuje nowe wegetariańskie oblicze.
Pasztet z selera i warzyw korzeniowych
Bazą tego pasztetu są warzywa korzeniowe. Przygotowane w formie pasztetu zyskują nową teksturę i świetnie smakują na kanapkach. Warzywa korzeniowe, takie jak seler i marchewka, od dawna przyciągają uwagę koneserów zdrowego odżywiania. Obfitują w witaminy A, K, C i B9, a także w minerały jak potas. Marchewka to prawdziwa witaminowa bomba. Dostarcza aż 1069 mikrogramów witaminy A na filiżankę.Jest bogactwem nie tylko walorów zdrowotnych, ale też wyjątkowych smaków.
Pasztet z kaszy i warzyw
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw. Tutaj podobnie jak we wcześniejszej propozycji główną rolę grają warzywa, ale tym razem w doborowym towarzystwie kaszy jaglanej. Kasza jaglana to skarbnica wartości odżywczych. Jej zasadotwórcze właściwości pomagają odkwasić organizm, wspierając zdrową równowagę. Bogactwo witaminy E, B oraz lecytyny wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Bezglutenowa i lekkostrawna, dostarcza krzemu, kluczowego dla stawów, włosów i metabolizmu. Połączenie kaszy z pieczonymi warzywami nadaje niezwykłego smaku i konsystencji.
Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek
Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych, zaliczana do superfoods. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Pieczarki to z kolei najpopularniejsze grzyby uprawne, obfitują w witaminy B, błonnik i związki bioaktywne. Ich przeciwnowotworowe, antybakteryjne i immunostymulujące właściwości są potwierdzone naukowo. Niskokaloryczne, bogate w białko, wodę i węglowodany, zawierają beta-glukany regulujące cholesterol i glukozę. Witaminy B, C i D oraz lektyny i tyrozynaza wzmocnią zdrowie. Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek to prawdziwa bomba witaminowa.
Pasztet z kaszy gryczanej i warzyw
W kolejnej naszej propozycji to znowu kasza będzie grała pierwsze skrzypce. Tym razem kasza gryczana. Kasza gryczana, wytwarzana z gryki, obfituje w błonnik, witaminy B1, PP, kwas foliowy i minerały – potas, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan. Zawiera przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, wzmacniające odporność i ograniczające stany zapalne. Kasza gryczana to prawdziwa perełka w diecie wegetariańskiej. Jej niepowtarzalny smak i tekstura nadają się doskonale do przygotowania pasztetu.
Pasztety lubią towarzystwo
Najlepsze towarzystwo dla pasztetów, to oczywiście świeże, chrupiące pieczywo. Chrupiący chleb na zakwasie stanowi nieodłączny element wegetariańskich pasztetów. Odmiany pszenna i żytnia, a także chlebki pieczone na blasze z mąki orkiszowej i żołędziowej, doskonale współgrają z głębokim smakiem pasztetów. Ich charakterystyczny smak i chrupiąca struktura tworzą wyjątkowy kontrast do kremowych past, podkreślając ich smakowite walory.
Pasztety wyśmienicie smakują podawane ze świeżymi, sezonowymi warzywami takimi jak pomidory, chrupiące ogórki gruntowe czy rzodkiewka.
Kanapki na śniadania i bankiety
Pasztety wegetariańskie to nie tylko zdrowa alternatywa dla mięsnych wariantów, ale także inspirująca podróż kulinarna po różnorodności smaków roślinnych. Pasztety sprawdzą się zarówno na kanapki śniadaniowe, ale również na bankiety. Pięknie udekorowane wzbudzą ciekawość i zachęcą każdego do spróbowania.
Jeśli wzbudziliśmy Twój apetyt, zadzwoń i zamów, wegetariańskie menu na Twoje wydarzenie.