Grudzień to czas radosnego odliczania do świąt Bożego Narodzenia, czas spotkań z przyjaciółmi i firmowymi spotkań świątecznych. Wspólny czas celebrowania dobrego jedzenia, doceniania swoich współpracowników i obdarowywania się świątecznymi prezentami. Dla tych, którzy pragną świątecznej uczty z wyśmienitymi wegetariańskimi ciastami, przygotowaliśmy kilka naszych ulubieńców w wersji wegetariańskiej. Zobacz nasze propozycje słodkich przekąsek na świąteczne spotkania firmowe.

poTrava_piernik

Piernik pomidorowy na Boże Narodzenie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika. Dla na wybór jest oczywisty – to musi być piernik z pomidorów. Tak, to nie pomyłka. Jak tylko posmakujcie wegetariańskiego piernika z pomidorów, zrozumiecie nasz zachwyt. Nasz piernik podajemy z najlepszymi powidłami śliwkowymi. Nasze ciasto jest wilgotne, puszyste i mocno korzenne. To idealny wybór na firmowe Boże Narodzenie.

poTrava_wege_sernik

Sernik z orzechów nerkowca


Zanurz się w delikatny smak sernika, ale w wersji wegańskiej! Ciasto z nerkowców to niezwykłe połączenie kremowej konsystencji i bogactwa smaku. Nasz sekret tkwi w odpowiednio przygotowanych orzechach nerkowca, tak że mają delikatny cytrynowy smak. Cytrynowa nuta to właśnie ten smak, za który uwielbiamy nasz wegański sernik.

poTrava_makowiec-3

Wegańska strucla makowa

Świąteczna drożdżowa strucla z makiem doczekała się swojej roślinnej wersji! Zamiast mleka krowiego, używamy ulubionego roślinnego mleka migdałowego. Skórka pomarańczowa, rodzynki i migdały w masie makowej – to nasza recepta na wegański makowiec. Przygotuj się na tradycyjny smak, bez składników pochodzenia zwierzęcego, który rozkocha w sobie wszystkich przy świątecznym stole.

poTrava_marchewkowe

Świąteczny tort marchewkowy 

Przygotuj się na świąteczną radość z wegańskim ciastem marchewkowym! Ten angielski klasyk przygotujemy jak znakomity tort. To wilgotne, aromatyczne i słodkie ciasto na świątecznym stole stanie się nową tradycją. Możesz być pewny, że nasza wegetariańska wersja ciasta nie zawiera jajek. W naszym przepisie zamiast jajek używamy siemienia lnianego, a zamiast mleka – mleka roślinnego. Gotowe ciasto otulamy białą pierzynką z orzechów nerkowca. Korzenne przyprawy roztaczają świąteczny nastrój.

Te wegetariańskie cuda są dowodem na to, że świąteczny stół może być równie bogaty i smaczny bez udziału produktów pochodzenia zwierzęcego. Niech te propozycje staną się inspiracją do odkrywania nowych, wegańskich smaków nie tylko w czasie świąt.

Podobne wpisy