Jabłka, te soczyste i chrupiące owoce, są jednymi z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Może przez ich dostępność przestaliśmy je doceniać, a to duży błąd, bo jabłka mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Jabłka

Jak jabłka trafiły na stół

Początkowo występowały w Azji Centralnej, a pierwsze ślady ich obecności w diecie człowieka znaleziono w Anatolii, Turcji, datując je na aż 8 500 lat wstecz!

Jabłka przeszły długą podróż z Azji do Grecji, a stamtąd do Rzymu, zyskując coraz większą popularność w całej Europie. W Polsce są one tak powszechne, że wydaje się, że zawsze były obecne, ale w rzeczywistości uprawę jabłek na naszym terenie rozpoczęto dopiero w XVII wieku.

Dziś istnieje ponad 8000 różnych odmian jabłek. 

Odmiany jabłek 

Jabłka występują w wielu odmianach, różniących się smakiem, kształtem i kolorem skórki. Oto niektóre z popularnych odmian jabłek:

  • Czerwone jabłka: takie jak Gala, Fuji, czy Red Delicious, charakteryzują się słodkim smakiem i soczystym miąższem. Są doskonałe jako przekąska i dodatek do sałatek.
  • Zielone jabłka: odmiany Granny Smith i Golden Delicious są bardziej kwaśne, co sprawia, że nadają się doskonale do pieczenia, wytwarzania kompotów lub konfitur.
  • Żółte jabłka: odmiany Yellow Delicious i Jonagold łączą słodki smak z chrupiącym miąższem i są doskonałe do jedzenia na surowo lub w sałatkach.
  • Kwaśne jabłka: takie jak Bramley lub Antonovka, charakteryzują się wyraźnym kwaśnym smakiem i są popularne w wypiekach, zwłaszcza w szarlotkach.

Jabłka w kuchni

Jabłka są niezwykle wszechstronne w kuchni i można je wykorzystać w różnych potrawach:

  • Jabłka na surowo – doskonałe jako zdrowa przekąska.
  • Jabłka pieczone – pieczone w piekarniku jabłka z dodatkiem cynamonu i odrobiną miodu, to słodka przekąska. Jabłka można też upiec na grillu lub nad ogniskiem.
  • Jabłka w sałatkach i surówkach – dodanie pokrojonych jabłek do sałatek nadaje im świeżości i chrupkości.
  • Soki i przetwory – jabłek można wytwarzać soki, musy, kompoty i dżemy.
  • Ciasta z jabłkami – pyszna szarlotka pachnąca cynamonem, podawana na ciepło a może krucha tarta z karmelizowany jabłkami, to tylko niektóre z naszych słodki zestawów
  • Jabłka do herbaty – jako dodatek do zimowych aromatycznych herbat. 
  • Jabłka w wegetariańskich przepisach – nadają kremowej konsystencji smalczykowi z fasoli, 
  • Jabłka faszerowane – mogą być na słodko lub wersji wytrwałej. Żurawina, miód, orzechy , migdały, wiórki kokosowe, kasza jaglana to niektóre z możliwości na słodki duet. Ale jabłka równie dobrze sprawdzą się jako towarzysz wytrawnych potraw i mogą być nadziewane np. kiszoną kapustą.
  • Smoothies – jabłka łączą się z wieloma owocami i warzywami, tworząc prawdziwe bomby witaminowe dla aktywnych.
Jabłka

Badania naukowe potwierdzają, że warto jeść jabłka 

Badania naukowe opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych (National Institutes of Health) potwierdzają dobroczynny wpływ jedzenia jabłek na nasze zdrowie. Dr Guo XF wraz zespołem analizując wyniki różnych badań, zauważyli, że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 aż o 18%. Ochronna właściwość owoców jest przypisywana zawartym w nich polifenolom, silnym przeciwutleniaczom. Te substancje pomagają w hamowaniu procesów zapalnych w organizmie, co jest kluczowe w prewencji wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2.

Badania wykazują, że regularne jedzenie nawet jednej porcji jabłek na tydzień może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o około 3%. Jednak przy spożywaniu pięciu porcji jabłek w ciągu tygodnia to ryzyko maleje aż o 19% w porównaniu z osobami, które nie jedzą tych owoców wcale.

Jabłka są również bogate w błonnik, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny, czyli pektyny. To właśnie pektyny pomagają w spowolnieniu opróżniania żołądka oraz wpływają na kontrolowanie poziomu insuliny we krwi, co jest istotne dla osób, które mają problem z glukozą oraz wysokim poziomem cholesterolu.

Pamiętajmy o jedzeniu jabłek ze skórką, gdyż badania wykazują, że skórka owocu może mieć większe właściwości przeciwutleniające niż sama witamina C. Ta mała zmiana w nawykach żywieniowych, jak regularne sięganie po jabłka, może przynieść znaczące korzyści zdrowotne.

Jabłka z ekologicznych upraw

Jabłka są owocami, które bardzo mocno pochłaniają pestycydy, więc warto zadbać by te które trafiają na nasz stół pochodziły z ekologicznych upraw. Zdrowe jabłka, które są wolne od oprysków, rewelacyjnie usuwają pestycydy i inne toksyny z organizmu. 

Nasze Polskie – na wyciągnięcie ręki 

Polska znajduje się w czołówce krajów producentów jabłek. Warto jeść owoce, które rosną w naszym kraju. Wybierając owoce i warzywa, które wyrosły u nas, zamiast tych egzotycznych, które muszą do nas przebyć długa drogę, nie przyczyniamy się do dodatkowej emisji CO2 związanej z transportem. 

Jedzmy jabłka przy każdej okazji. Nie musisz zamawiać wyszukanych dań, może to być kosz z jabłkami, ale pamiętaj znamy dużo ciekawych przepisów, których nie zawahamy się użyć by skraść podniebienia Twoich gości.

Zamów catering wegetariański na Twoje wydarzenie firmowe. 

Podobne wpisy