Wigilijny stół w polskiej tradycji często kojarzy się z karpiem, jednakże coraz więcej osób wybiera alternatywne, wegetariańskie dania na Wigilijną kolację. Przekonaj się, jak bezrybne przysmaki mogą zdobyć serca nawet najbardziej tradycyjnych smakoszy.
Karp z selera – wegetariańska wersja bez ryby
Tradycyjny karp, symbol Wigilijnego stołu, może zaskoczyć w nowej roślinnej odsłonie. Zamiast sięgać po rybę, przygotujemy wegańskiego karpia z selera. To lekkie, smaczne, i co najważniejsze, pozbawione ryby danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego karpia.
Jeśli zastanawiasz się, jak zastępujemy tradycyjnego świątecznego karpia bez użycia mięsa czy ryb, to uchylamy rąbka tajemnicy – robimy karpia z selera! Nie tylko wygląda jak ryba, ale również pod względem smaku spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Co więcej, to lekkie, dietetyczne i zdrowe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości podczas świątecznego przyjęcia.
Seleryba – zamiast karpia
To, co sprawia, że seler zaczyna w smaku przypominać rybę, to dodatek wodorostów nori. W niektórych wegetariańskich przepisach można również spotkać sos sojowy. Gotowane plastry selera owinięte w wodorosty i usmażone w złocistej chrupiącej panierce będą hitem świątecznego przyjęcia.
Ryba po grecku wersja wegetariańska
Kotlety sojowe mogą być doskonałą alternatywą nie tylko dla dań mięsnych, ale również dla rybnych. W naszym wydaniu, ryba po grecku bez ryby to kotlety sojowe gotowane w aromatycznym wywarze z warzyw. Tajemnicą ich rybnego smaku są glony nori, nadające potrawie rybną nutę. Nasza wege ryba smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło. Otulone delikatną pierzynką z warzyw korzeniowych, stanowią smaczne i pełne smaku danie na Wigilijny stół.
Niech ten świąteczny czas będzie pełen wyjątkowych smaków, które sprawią, że tradycyjny karp zagości na Twoim stole w zupełnie nowej, wegetariańskiej odsłonie. Świętuj zdrowo i pysznie!