Wigilijny stół w polskiej tradycji często kojarzy się z karpiem, jednakże coraz więcej osób wybiera alternatywne, wegetariańskie dania na Wigilijną kolację. Przekonaj się, jak bezrybne przysmaki mogą zdobyć serca nawet najbardziej tradycyjnych smakoszy.

Karp z selera – wegetariańska wersja bez ryby 

Tradycyjny karp, symbol Wigilijnego stołu, może zaskoczyć w nowej roślinnej odsłonie. Zamiast sięgać po rybę, przygotujemy wegańskiego karpia z selera. To lekkie, smaczne, i co najważniejsze, pozbawione ryby danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego karpia.

Jeśli zastanawiasz się, jak zastępujemy tradycyjnego świątecznego karpia bez użycia mięsa czy ryb, to uchylamy rąbka tajemnicy – robimy karpia z selera! Nie tylko wygląda jak ryba, ale również pod względem smaku spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Co więcej, to lekkie, dietetyczne i zdrowe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości podczas świątecznego przyjęcia.

Seleryba – zamiast karpia

To, co sprawia, że seler zaczyna w smaku przypominać rybę, to dodatek wodorostów nori. W niektórych wegetariańskich przepisach można również spotkać sos sojowy. Gotowane plastry selera owinięte w wodorosty i usmażone w złocistej chrupiącej panierce będą hitem świątecznego przyjęcia.

Wegetariańska ryba po grecku

Ryba po grecku wersja wegetariańska

Kotlety sojowe mogą być doskonałą alternatywą nie tylko dla dań mięsnych, ale również dla rybnych. W naszym wydaniu, ryba po grecku bez ryby to kotlety sojowe gotowane w aromatycznym wywarze z warzyw. Tajemnicą ich rybnego smaku są glony nori, nadające potrawie rybną nutę. Nasza wege ryba smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło. Otulone delikatną pierzynką z warzyw korzeniowych, stanowią smaczne i pełne smaku danie na Wigilijny stół.


Niech ten świąteczny czas będzie pełen wyjątkowych smaków, które sprawią, że tradycyjny karp zagości na Twoim stole w zupełnie nowej, wegetariańskiej odsłonie. Świętuj zdrowo i pysznie!

Podobne wpisy